El camí sostenible en la gestió de residus: projectes de compostatge

27 March 2019
Els estudiants de l’IES d’Alpont s’impliquen en el autocompostaje.


El Consorci València Interior (CVI) convida a aprofitar el canvi en la forma de gestionar els residus, impulsat pel Paquet d’Economia Circular de la Unió Europea, com una oportunitat. L’objectiu és posar el focus en l’autogestió de les restes de menjar en zones d’escassa densitat de població, com és el municipi d’Alpont , que permet millorar els resultats ambientals, incrementar la participació dels veïns i reduir el cost per als veïns de la gestió dels residus domèstics.

És per això que el CVI vol aprofitar l’impuls del Pla Estatal Marco de Prevenció de Residus (PEMAR 2018) i finançament de la Generalitat per a inversions destinades a millores en la gestió de residus. De fet, ha iniciat un programa en nuclis menors que ofereix composteras, formació i acompanyament per a la introducció del compostatge en la gestió de les deixalles domèstiques.

El compostatge en proximitat de les restes de cuina redueix el pes i les molèsties del fem que va als contenidors que, a més, serà més fàcil de separar en la planta de tractament del Consorci (a menys pes, menor taxa de tractament al veí, i a menor contingut en matèria orgànica, menor freqüència de recollida requerida i millor rendiment de materials recuperats en planta).

El gerent, Ángel Rodríguez, s’ha reunit aquesta setmana amb l’alcaldessa d’Alpont, Alicia Pérez, i amb representants de la contracta que duu a terme el servei de recollida de residus en la localitat amb l’objectiu de planificar la implantació del nou model de gestió en línia amb les directrius europees.

Els estudiants de l’IES Alpont s’han bolcat en la iniciativa

L’Institut d’Educació Secundària d’Alpont ha sigut un dels primers implicats a desenvolupar un projecte integral de compostatge. De la mà de les educadores del CVI, la Secció d’Alpont de l’I.E.S. la Regió muntanyenca va iniciar fa un any el compostatge en aquest centre escolar, on s’ha desenvolupat una formació específica tant a l’alumnat com al professorat per a aprendre a separar les restes de menjar en el menjador del centre, depositar-los en el compostador de 800 litres instal·lat en el centre i controlar tot el procés (el seu airejat, la temperatura i el control dels acceleradors naturals).

“El seguiment en aquest tipus de plans és essencial, perquè el procés de compostatge no és matemàtic, sempre hi ha una sèrie de variables que controlar i a tindre en compte perquè no genere olors i l’abonament siga de qualitat”, tal com expliquen Paula Martín i Mª Jesús Cabo, educadores ambientals del Consorci. De fet, “s’ha visitat in situ el compostador diverses vegades en aquest primer any i s’ha anat contrastant el seu desenvolupament, que podem qualificar sens dubte de reeixit, generant un abonament que puguen utilitzar ja mateix en l’hort de l’institut”, han destacat, posant l’accent que es necessiten entre nou mesos i un any perquè la matèria orgànica depositada es transforme de manera natural en compost de qualitat.

És per això que CVI ha volgut reconéixer el compromís tant de l’alumnat com del professorat amb una activitat extraordinària relacionada amb aquest projecte de compostatge a Alpont, que va desenvolupar ahir l’equip d’educació ambiental de l’ens. L’activitat es va realitzar a estudiants de Primer i Segon de Secundària en un primer torn i als de Tercer i Quart de Secundària en un segon torn.

Al temps, el gerent del consorci aportarà aquestes experiències en la present edició del Conama Local, que se celebra del 2 al 5 d’abril a Toledo, en el marc del qual participarà dimecres que ve en un debat sobre la gestió de residus en territoris de població dispersa.

Informació en Llevant EMV