El Consorci València Interior desenvolupa una APP per a facilitar l’acompanyament en el projecte de compostatge domèstic

18 September 2020

L’aplicació permet registrar les aportacions de manera senzilla, consultar dubtes i tindre accés a notícies relacionades amb la gestió dels residus

El Consorci València Interior (CVI) està immers en un ambiciós projecte de compostatge mitjançant el qual es pretén reduir la quantitat de residus que arriben a planta mitjançant el processament natural dels bioresidus en les llars. O cosa que és el mateix: economia circular en estat pur. Aquest projecte fa ara un pas més, ja que el Consorci ha desenvolupat l’APP EcoCompostatge per a acompanyar a les famílies en aquest programa.

El procés és molt senzill: Les famílies interessades a participar s’inscriuen a les xarrades informatives en la qual s’explica com compostar a casa i els beneficis de formar part d’aquest projecte. A continuació, se subscriu un compromís amb el CVI que els fa lliurament d’un compostador amb un codi QR per al seu habitatge. El president del CVI, Robert Raga, ha assenyalat que les famílies, una vegada es descarreguen l’APP “poden rebre assessorament personalitzat per part de l’equip d’educació ambiental, registrar les aportacions de residus a la compostera i consultar els seus dubtes”. “En definitiva, es pretén que se senten acompanyats en aquest procés de gestió de residus que, en la majoria dels casos, és nou per a ells”, ha conclòs. Aquesta APP es pot descarregar des de qualsevol dispositiu mòbil i per a qualsevol sistema operatiu.

El CVI està desenvolupant el compostatge en dos àmbits: en els centres educatius i amb la ciutadania en general. Els centres van ser els primers a començar a implantar aquesta campanya transformadora en la gestió dels residus, concretament en 2017. En aquest àmbit són els propis escolars els que col·laboren en el depòsit de les restes de menjar en el compostador i, a més, es posa en valor des de xicotets l’arrelament de les arrels, al tradicional, a l’economia circular. Els centres ofereixen també formació a les persones que treballen en el menjador, de manera que tota la comunitat educativa està involucrada i compromesa.

Els primers que van iniciar aquest pla a nivell escolar van ser els centres escolars d’Ademuz, en concret a l’IES i el Col·legi Rural Agrupat (CRA) Rincón d’Ademuz, que van fer els seus primers passos al novembre de 2017 i han continuat en centres escolars d’Alpuente, Chelva, Llíria, Calles, Venta del Moro, l’Eliana, Marines, Olocau i Cheste i Riba-roja de Túria.

Pel que fa a la societat civil, en el que va d’any s’han realitzat 23 formacions a grups de veïns, en els quals han participat 370 persones i s’han entregat un total de 153 compostadores, malgrat la crisi del COVID. Tant les formacions com el lliurament dels compostadores es fan seguint els protocols establits i mantenint les distàncies de seguretat. El CVI assumeix el cost de les labors de formació, la distribució de les composteras i l’acompanyament en la gestió dels bioresidus. El projecte s’ampliarà per tots els municipis consorciats.

De moment ja s’ha fet formació en municipis com Olocau, Godelleta, la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Ademuz, Llíria, Marines Vell, Riba-roja de Túria, Bétera, Alpuente, Nàquera, Cheste i Chiva, amb programes adaptats a les realitats concretes de cada zona dins de la seua planificació local en matèria de gestió de bioresidus. I la demanda va en augment.

Share