El Consorci València Interior posa en marxa un projecte pioner d’economia circular amb les restes de poda

4 December 2020

L’entitat que gestiona els residus de cinc comarques de l’interior de la província regala compost procedent dels residus verds a les persones usuàries dels ecoparcs

La Pobla de Vallbona, 26 de novembre de 2020

El Consorci València Interior, que gestiona els residus del Racó d’Ademús, la Foia de Bunyol- Xiva, la Plana Utiel-Requena, Camp de Túria i La Serrania, ha posat en marxa un projecte pioner d’economia circular en la seva xarxa d’ecoparcs amb el qual pretén servir d’exemple de les bones pràctiques mediambientals. Es tracta d’un programa mitjançant el qual es premia a les persones que dipositen correctament els seus residus en els ecoparcs amb el lliurament d’una bossa de compost d’alta qualitat procedent de les restes de poda que gestiona el propi consorci. Amb això es pretén donar visibilitat als passos que està donant el CVI en matèria d’economia circular, que implica la reducció dels residus i el convenciment que els residus no són residus, sinó recursos.

El president del CVI, Robert Raga, ha assenyalat aquest matí la importància de predicar amb l’exemple “ja que en el Consorci som conscients que cal fer passos endavant i desenvolupar polítiques noves que posin el focus en la veritable economia circular, i aquesta és una d’elles”.

Raga ha insistit en la necessitat d’anar canviant la mentalitat i “avançar cap a l’economia circular en detriment de l’actual economia líneal, on els residus es converteixin en recursos i on mostrar que amb les restes verdes es genera compostos de bona qualitat, que aquest abonament pararà als jardins dels propis habitatges del consorci, als camps, la volta a la terra, a l’arrelament, als recursos naturals…”. Segons ha explicat, el CVI recull anualment 20.000 tones de poda, de les quals s’obté entorn de 8.000 tones de compostos que tornen al sistema en forma d’abonament i que ara es lliura gratuïtament a la ciutadania.

De moment, el lliurament de compost es realitza en quatre ecoparcs de Camp de Túria: la Pobla de Vallbona, Bétera, Llíria i Riba-roja de Túria i començarà en breu a Utiel i Requena. El president ha insistit que perquè es pugui produir compost de qualitat amb les restes de poda és molt important que els serveis municipals dipositin aquestes restes sense bosses de plàstic. “Els municipis han de saber que la presència de materials impropis suposa una notable complicació en el tractament d’aquests residus i limita les possibilitats de reciclatge i valorització d’aquests materials”, ha ressaltat.

Per això, posa l’accent que els responsables públics adoptin mesures que millorin aquesta recollida separada dels residus verds, com pot ser la substitució de bosses d’un sol ús per bosses de ràfia reutilitzables per a la recollida, el buidatge de bosses en el moment de la recollida o la segregació de les podes de palmera en hatos… “Amb això es garanteixen millors resultats ambientals que redunden en el benefici de tota la ciutadania”, ha conclòs.

This slideshow requires JavaScript.