El CVI participa a Alemanya en la presentació dels avanços del projecte Urbanrec

21 November 2018
El gerent, Ángel Rodríguez, participa a la reunió del projecte on s’exposen els resultats obtinguts de Urbanrec, entre els quals es troba l’obtenció de dissolvents de qualitat a partir del triturado de voluminosos.

Grafenberg, 20 de novembre de 2018

El gerent del Consorci València Interior, Ángel Rodríguez, ha participat a Alemanya en la trobada periòdica dels participants del projecte europeu URBANREC per a la posada en comú dels resultats obtinguts fins al moment des de l’inici del programa, que tindrà una durada total de 42 mesos.

Actualment el programa es troba en el seu últim any de treball en la fase de consecució i difusió de resultats. La reunió s’ha celebrat en la localitat alemanya de Grafenberg i ha servit per a abordar les qüestions relacionades amb els últims avanços del projecte, on s’ha mostrat amb accions concretes la viabilitat econòmica i ambiental de les tecnologies que s’han estat testant per a aprofitar al màxim els recursos continguts en els residus voluminosos.

Entre els resultats obtinguts es troba l’obtenció de dissolvent de qualitat a partir de triturado de residus voluminosos, l’obtenció de polioles secundaris provinents de matalassos usats per a la formulació d’escumes de poliuretà, la confecció de feltres a partir de fibres reciclades provinents de matalassos i mobles tapizados, amb destinació per a aïllament en construcció o manufactures de nous tapizados. A més, s’han mostrat les propietats i viabilitat de nous compostos de fusta-plàstic i compostos de polipropilè reforçat amb fibres recuperades.

Es tracta, en definitiva, de noves rutes de valorització de residus voluminosos, fins ara destinats a abocador en la seua major part, propostes i testades en el projecte.

Al costat d’aquestes, s’estan testant a nivell local diverses accions de prevenció (amb l’extensió de la preparació per a la reutilització de mobles i estris), legislatives (proposta de creació d’un sistema de responsabilitat col·lectiva per als fabricants de matalassos) i de normalització i etiquetatge (productes amb ecolabel que garantisca la procedència de materials de qualitat recuperats). Aquestes accions es van a dur a terme, concretament, en quatre zones europees: Izmir a Turquia, Flandes a Bèlgica, l’Àrea de Varsòvia a Polònia i la província de València a Espanya.

El projecte europeu Urbanrec de valorització de residus voluminosos compta amb 21 socis de set països europeus, entre els quals es troba el Consorci València Interior. El treball del CVI és proporcionar materials (residus) i informació base per a desenvolupar aquest projecte d’innovació, dades obtingudes gràcies a la informatització de la xarxa d’ecoparcs del consorci.

L’objectiu principal del projecte és donar una segona vida als residus voluminosos gestionats en els municipis. D’una banda, promovent un millor disseny per a major durabilitat i reparabilidad i, per una altra, millorant la logística, el tractament i aprofitament final del que no puga seguir usant-se, evitant el seu abocament. El Consorci, a més, amb la seua eina el meu Compte Ambiental està incentivant la bona gestió dels estris i mobles voluminosos en ecoparcs. Aquest projecte està finançat per la Unió Europea a través del programa Horitzó 2020, conforme a l’acord de finançament nº 690103.

Aquestes són algunes imatges de les sessions de treball:

Luigi Pugliano informant dels assoliments en l’obtenció de dissolvent de qualitat a partir de triturado de residus voluminosos.

 

Thomas, de Procotex informa sobre els resultats de confecció de feltres a partir de fibres reciclades provinents de matalassos i mobles tapizados, amb destinació per a aïllament en construcció o manufactures de nous tapizados.

Panells d’aïllament per a teulades

Canonada per a drenatge recoberta de gespa artificial reciclada

Tomás Zamora de matalassos Delax, han manufacturat un matalàs amb nucli, capes intermèdies i revestiment provinents d’escumes i tèxtils reprocesados, amb resultats de prestacions i qualitat objectiva superior.

Matèries primeres secundàries del tractament de tèxtils voluminosos