Els residus d’envasos lleugers i el paper-cartó es disparen en el Consorci València Interior amb el confinament.

14 May 2020

La quantitat de residus d’envasos lleugers que s’han depositat en els contenidors augmenta un 29% coincidint amb el confinament.
El paper-cartó creix un 17%, mentre que la fracció reste no varia.

Utiel, 12 de maig de 2020

El confinament de la ciutadania en les seues llars ha trastocat la manera en el qual separem els nostres residus. En analitzar les dades globals de les cinc comarques del Consorci València Interior al març i abril de 2020 enfront dels mateixos mesos de 2019, s’adverteix que, malgrat el confinament, la quantitat de fracció reste (bossa grisa de fem) és similar (un 3% més). No obstant això, quan ens fixem en el recollit pel CVI en el contenidor blau, en aquests dos mesos de 2020 s’ha recollit un 17% més que al març i abril de l’any anterior. En mesurar l’increment en el contenidor groc, la variació és encara major, fins a un 29% més d’envasos lleugers recollits al març i abril de 2010 enfront de tals mesos de 2019.

Quant al contenidor de vidre, la notícia no és la variació en la quantitat total, sinó que amb l’aturada de l’activitat del sector hostaler (50% de la generació d’envasos de vidre) s’ha modificat el lloc on apareixen botelles i botellines, amb contenidors desbordats que abans estaven mig buits i al revés.

Aquests canvis posen a límit el servei de recollida d’envasos lleugers i paper cartó encomanat al Consorci per la major part dels seus ajuntaments. Plou sobre mullat, perquè les últimes campanyes han patit problemes de desbordes i retards en la recollida a causa de l’augment estacional de la població a les comarques d’interior, incidències que el passat 2019 es van fer sentir especialment. Cal ressenyar que les quantitats recollides porten un augment continuat des del seu inici fa deu anys, la qual cosa ha portat al Consorci València Interior a fer-se càrrec d’un 130% més d’envasos lleugers i d’un 60% més de paper cartó entre els anys 2011 i 2019.

A més, el cost d’aquest servei de recollida no es repercuteix en la taxa dels ajuntaments ni en la del Consorci, sinó que es finança amb els pagaments d’Ecoembes pel material recollit. La qüestió és que les compensacions contemplades en el conveni marc entre la Generalitat i Ecoembes, responsable de finançar les recollides d’envasos lleugers i de cartó, no cobreixen els costos reals de recollida, per la qual cosa com més es recull, més dèficit es genera.

En aquestes condicions no és possible augmentar la freqüència de recollida i les rutes tal qual està plantejat el servei, amb el que aquesta situació, agreujada per l’augment dels residus d’envasos lleugers i paper cartó durant el confinament, s’ha vist particularment afectada.

El Consorci València Interior continua treballant amb les entitats implicades per a aportar solucions a aquesta situació, que passa en el curt termini per secundar des dels ajuntaments els mitjans de recollida per a evitar el col·lapse dels contenidors. En uns mesos entra en vigor la nova directiva que determina que els envasadors, a través d’Ecoembes, han d’assumir el cost total de la gestió dels residus dels envasos que posen en el mercat, moment en el qual aquesta recollida podrà tornar a ser a cost zero per als veïns.

Share