ODS | “La sostenibilitat és ambiental, però també ha de ser econòmica i social”

2 November 2020

El President del Consorci València Interior participa en la trobada entorn de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 11 organitzat per Llevant -EMV.

La correcta gestió dels residus urbans amb innovació i tecnologia és prioritària per a reduir la petjada ambiental. “Cal acabar amb l’anonimat del fem per a aconseguir resultats”

Aquestes són algunes de les conclusions de la sessió celebrada la setmana passada, organitzada per Llevant -EMV entorn de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 11, que busca crear ciutats i comunitats sostenibles, on es va quedar constància d’algunes certeses, com que la voluntat dels agents socials i econòmics implicats en aqueixa transformació és total, però també molts interrogants. Com reconvertir les nostres ciutats cap a la sostenibilitat en l’ampli sentit del seu concepte?

Set agents empresarials i municipals van avaluar el compliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 11, que busca crear ciutats igualitàries, resilients i sostenibles. Entre ells va intervindre Robert Raga, President del Consorci València Interior que va explicar durant la sessió com s’aconsegueix recuperar el 45% del fem del contenidor gris.

El president del Consorci València Interior i alcalde de Riba-roja, Robert Raga, va intervindre en el desdejuni organitzat per Levante-EMV sobre el ODS 11 de ciutats sostenibles per a donar compte de les últimes novetats incorporades en el tractament dels residus que es duu a terme en les plantes de l’entitat. En concret, l’organisme és un cas “digne d’estudiar” perquè presenta un “model dual”, ja que dóna servei a cinc comarques diferents i 63 municipis, “que van des de l’Espanya que es buida a l’Espanya que s’ompli, del Racó d’Ademuz, passant per Los Serranos, Requena-Utiel… i fins a Camp de Túria, amb pobles receptors de molta gent”.

El CVI té tres plantes on s’intenta recuperar el màxim del reciclatge. Segons Raga, de la bossa grisa que s’emporta al contenidor, s’aconsegueix recuperar el 45% del rebutjat. En aquest sentit, va recordar que a més de tres bases, el CVI compta amb 26 ecoparcs i 9 ecoparcs mòbils.

A més, Raga va insistir que la consciència ciutadana s’ha incrementat moltíssim entre 2014 i 2019: “El reciclatge d’envasos ha augmentat un 134% en aquest període”, va afirmar.

El president també va repassar els programes més innovadors que s’estan duent a terme des del CVI, com l’acompanyament a famílies en la utilització de compostadoras particulars. “Amb elles, s’ataca el residu des de l’origen”, va apuntar, però per a això fa falta un compromís per part de famílies, negocis i indústries. “Cobrirem a 2.500 famílies o persones que vulguen utilitzar una d’aquestes compostadoras al seu jardí”, va assegurar Raga.

També va fer referència al programa Recircula, que busca donar una segona vida als mobles vells que abans s’amuntegaven als carrers. “A Bétera tenen un segon tractament per a donar-li’l a les persones que més el necessiten, ja que en els ecoparcs s’ha incrementat el nombre de mobles retirats en un 133% en cinc anys“, va afirmar.

A més, va recordar que per la utilització d’aquests ecoparcs, lus veïns i veïnes poden descomptar-se un 7% de la taxa de fems en acumular punts a la seua targeta personal.

 

Pots accedir ací a tot el contingut del encontre:

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2020/11/01/ods-sostenibilidad-ambiental-economica-social-22061988.html